Publicerat 19 januari 2023 i kategorin Artiklar

Aktuellt inför 2023

Nytt år, nya lagar och regler. Den 1 januari 2023 träder flera nya lagar i kraft och som vanligt vid årsskiftet gäller nya beloppsgränser och procentsatser.

Resor kopplade till tjänst

Under året som gått har det varit många turer kring avdraget för arbetsrelaterade resor. Det som gäller från och med 1 januari är att reseavdrag fortfarande i deklarationen. Det som tillkommer är att arbetsgivare ska uppge arbetsplatsens adress och ort i den månatliga rapporteringen av AGI till Skatteverket.

Från årsskiftet höjs den skattefria bilersättningen och schablonavdraget för resor. För egen bil höjs det från 18,50 till 25 kr per mil. Om det är en förmånsbil blir ersättningen 12 kronor per mil förutom förmånsbilar som drivs helt med el där schablonbeloppet är 9,50 kronor per mil. Om ersättning ska betalas ut för en laddhybridbil, som kan drivas både med el och med diesel, är det 12 kronor per mil.

Arbetsgivaravgifter

Arbetsgivaravgifterna kommer inte att förändras som det ser ut idag. Det som bör uppmärksammas är att arbetsgivaravgiften för de som är födda 2000–2004 är en tillfällig nedsättning och endast gäller till och med 31 mars 2023. Det blir även en förändring kring den särskilda löneskatten. Under 2022 gällde särskild löneskatt för de som fyllt 65 vid årets ingång, dvs. fyllde 66 under året. Inför år 2023 är gränsen ändrad. De som fyllt 66 vid årets ingång, dvs. fyller 67 under året som omfattas av särskild löneskatt för 2023.

Belopp och procent för 2023

Årligen förändras många belopp och procentsatser inom beskattningen. Skatteverket har en samlingssida för de belopp och procent som gäller för 2023. De personer som vid årets ingång har fyllt 65 år, det vill säga födda 1957 eller tidigare, får även ett förstärkt jobbskatteavdrag.

Om man är född 1956 eller tidigare blir det förhöjda grundavdraget relevant. Detta eftersom åldersgränsen för att ha rätt till det förhöjda grundavdraget höjs från 65 år till 66 år. Gränsen för skattefri inkomst blir 22 208 kr under 2023.

DAC7- Informationsutbyte om försäljningar via digitala plattformar

Från och med 1 januari 2023 införs reglerna om ett informationsutbyte mellan EU-länderna med en ny rapporteringsskyldighet för vissa operatörer av digitala plattformar. Regleringen bygger på ett EU-direktiv och införs nu i svenska rätt. Lagstiftningen innebära att operatörer av digitala plattformar (plattformsoperatörer) ska samla in uppgifter om säljare som använder plattformarna och de ersättningar som de tjänar på plattformarna. Villkoren för detta beskrivs här.

Punktskatteområdet

Energiområdet kommer att vara hett på många sätt under 2023. I väntan på regeringens förslag gällande ersättning till företag så finns det en del att vara uppmärksam på.

Såsom den tillfällig sänkning av energiskatten på bensin och diesel med 80 öre per liter under tre år som i samband med att budgeten antogs. Även den sammanlagda skatten (dvs. energiskatt och koldioxidskatt) på lågbeskattad olja sänks med 722 kronor per kubikmeter. Båda dessa sänkningar beräknas utifrån de skattesatser som skulle ha gällt från och med den 1 januari 2023 med gällande indexeringsregler. Vid årsskiftet höjs energiskatten på el med ca 9 procent enligt gällande indexeringsregler.

Även skatten på alkohol och tobak höjs från 1 januari 2023. Flygskatten räknas också upp.

Skattereduktion för grön teknik

I samma budgetbeslut beslutades att skattereduktionen för installationer av solceller höjs till 20 procent från 15 procent av arbets- och materialkostnaden. Lagändringen tillämpas på installationer som har betalats efter den 31 december 2022.

Bolags- och föreningsstämmor

Under pandemin infördes många regler av tillfällig karaktär. En av dessa som har levt kvar är den gällande tillfälligt undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor, den så tillfälliga stämmolagen. Den upphör nu att gälla från och med årsskiftet. Bolags- och föreningsstämmor kommer därför att under 2023 och framåt få hållas enligt de regler som finns i respektive associationsrättslig lagstiftning.

Registrering av idéburna organisationer

Från och med den 1 januari kan idéburna organisationer som har för avsikt att bedriva offentligt finansierad välfärdsverksamhet registrera sig om de uppfyller vissa villkor. Registret syftar till att synliggöra dessa organisationer och särskilja dem från andra aktörer. Registret administreras av Kammarkollegiet.

Rätt till bankkonton

Från och med den 1 januari 2023 är utländska banker med filialer i Sverige skyldiga att erbjuda konsumenter ett betalkonto med grundläggande funktioner.

Publicerat 11 juni 2024

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar dig och din förening mot brott. Varje år flödar omkring 120 miljarder igenom landets bostadsrättsföreningar. Det gör föreningarna attraktiva för oseriösa aktörer och kriminella. En …

Läs mer

Publicerat 11 juni 2024

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett litet företag utan lagkrav på hållbarhetsredovisning. För att komma igång tog de hjälp av NSRS – en manual anpassad för små och medelstora företag. Marknadschefen Lina Andersson berättar …

Läs mer

Publicerat 11 juni 2024

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar sommarvikarier. Här är några viktiga saker att tänka på. Ha tydliga säkerhetsrutiner  Generellt drabbas nyanställda oftast av skador i arbetet. Många olyckor händer till och med den …

Läs mer

Publicerat 11 juni 2024

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det förhöjda grundavdraget skulle ha inneburit, kommer att betalas ut tidigast första veckan i juli. Bakgrund Bakgrunden till förslaget är den situation som uppkommit när personer födda 1957 har …

Läs mer

Publicerat 15 maj 2024

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är egentligen skillnaden och varför är det så få som byter till e-faktura trots fördelarna? Vi guidar dig genom fakturadjungeln och ger praktiska tips för en smidig övergång. Många fördelar …

Läs mer

Publicerat 15 maj 2024

Konkurserna ökar – vad tänka på?

Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt UC. Den ekonomiska brottsligheten är en. Lali Fjellström, Branschansvarig Redovisning vid Srf konsulterna berättar vad du som företagare ska tänka på för att undvika ekonomiska svårigheter och …

Läs mer

Publicerat 15 maj 2024

Vem gör du affärer med?

Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en gång om året är vem du gör affärer med. Här är några enkla tips på vad du bör kontrollera och varför. Kontrollera att din leverantör har F-skatt  Ett företag som har F-skatt betalar …

Läs mer

Publicerat 15 maj 2024

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en tvist ses som den svagare parten vilket ställer högre krav på arbetsgivaren att bevisa sin uppfattning. Även om arbetsgivare och anställd är överens kan man inte avtala eller bli överens om …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?

Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I den här artikeln berättar vi vilka uppgifter som Skatteverket ska granska särskilt noggrant. Kontroller Alla deklarationer granskas maskinellt. Sedan gör Skatteverket manuella kontroller. Då …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet”

De kriminella blir allt mer raffinerade och allt fler företagare vittnar om att de utsätts för bedrägerier. I denna verklighet blir det allt viktigare för företagare att inte bara känna sin kund, utan att också ha koll på sina leverantörer. Tech-entreprenören Jens Nylander berättar hur noggrannare kontroller både kan spara tid och pengar, samt förhindra ekonomisk brottslighet. …

Läs mer

Gå till startsidan