Publicerat 16 september 2021 i kategorin Artiklar

Grönt avdrag

Installation av grön teknik ger sedan årsskiftet en möjlighet att få skattereduktion. Inför kommande årsskifte är planering viktigt så att begäran om utbetalning kommer i rätt tid.

Solceller, lagring eller laddstolpe till elbilen ingår i begreppet grön teknik. Sedan 1 januari 2021 finns möjlighet till ett grönt avdrag vid installation av grön teknik. Det gröna avdraget går att använda till ett småhus eller en bostadsrätt, men det går även att använda för till exempel laddningsstolpe vid en parkeringsplats. Förutsättningen är parkeringsplatsen används av exempelvis innehavaren av en lägenhet som upplåts med bostadsrätt. Det går även att bygga solcellssystem eller en laddningspunkt på tomtmark till ett småhus

Installationen av grön teknik ger en möjlig skattereduktion för arbetskostnader och det går även att göra avdrag för materialkostnader. Möjligheten omfattar alla som vid beskattningsårets ingång har fyllt 18 år och är obegränsat skattskyldiga under någon del av året. För att få avdrag för materialkostnader är  förutsättningen att materialet köps in från företaget som utför installationen. Alternativt att företaget utför installationen med material som köparen själv köpt. Om materialet däremot köps in från någon annan än köparen eller det företag som utför installationen går det alltså inte att få skattereduktion för materialkostnaden.

Förutsättningarna skiljer sig åt mellan solelsinstallationer och för de som görs för energilager och laddpunkter för elbil. Om installationen avser solceller ska det avse ett nätanslutet solcellssystem. För den typen av installation medges en skattereduktion med 15 procent av kostnaden för arbete och material. För de andra två, energilager och laddpunkter för elbil, ges skattereduktion med 50 procent av kostnaden för arbete och material. Detta är belopp inklusive moms. Sedan finns det ett tak för installation av grön teknik på 50.000 kronor i totalt avdrag per person och år. Det Gröna avdraget gäller vid sidan av rut- och rotavdrag. Men det går inte använda båda avdragen till samma projekt. Det är inte möjligt att till exempel få rotavdrag för arbetskostnader för en åtgärd och dessutom skattereduktion för installation av grön teknik för materialkostnader för samma åtgärd.

Det är företaget som utför installationen som hanterar avdraget gentemot Skatteverket enligt det som kallas fakturamodellen. Den innebär att köparen får sin skattereduktion för installation av grön teknik direkt i samband med betalningen för det utförda arbetet, på samma sätt som vid rut-och rutavdrag. Avdraget sker direkt på faktura till köparen som bara betalar endast en viss del av den totala arbets- och materialkostnaden inklusive mervärdesskatt. I underlaget för skattereduktionen för grön teknik får inte utgifter för till exempel resor, utrustning och projektering tas upp. Eftersom dessa kostnader inte ger rätt till skattereduktion är det lämpligt att de särskiljs från kostnaderna för arbete och material. Om företaget som installerar erbjuder ett i förväg uppgjort pris som omfattar samtliga kostnader, totalentreprenad till fast pris, finns en schablonberäkning. Underlaget för beräkning av skattereduktion för installation av grön teknik schablonmässigt kan då beräknas till 97 procent av totalpriset

För att kunna nyttja möjligheten till skattereduktion är kravet att installationerna påbörjas, slutförs och betalas under samma år. Företaget som utför installationen får begära utbetalning för skattereduktion först när arbetet med installation av grön teknik har utförts och betalats. Begäran om skattereduktion ska också ha kommit till Skatteverket senast den 31 januari året efter arbetet utförts. Detta kan resultera i problem vid förskottsbetalning före årsskiftet.

Exempel
Företaget har fått en betalning i förskott för installation av solceller. Betalningen har gjorts under 2021. Då måste företaget ansöka om utbetalning från Skatteverket senast den 31 januari år 2022. För att få skattereduktion  måste arbetet utföras innan den 1 februari. Görs det den 1 februari eller senare innebär att Skatteverket inte kommer att pröva begäran om utbetalning.

Intresset för att installera solceller har varit större än väntat. Det finns därför ett förslag i budgetpropositionen  om att tilldela ytterligare medel till gröna avdrag.

Publicerat 13 november 2024

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om sitt arbete, hur vi kan skapa lönsamma företag i utsatta områden, samt vilken roll redovisningskonsulter kan spela. Hans Hallengren har över 30 års erfarenhet av företagande och är starkt …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos de anställda och avdragsgilla för arbetsgivaren. Beskattning av julklappar hos anställda   Utgångspunkten är att alla ersättningar du ger till dina anställda är skattepliktiga …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser på detta – både för att uppfylla nya lagkrav, och för att stärka konkurrenskraften och locka gröna investerare. Men vad innebär egentligen hållbara finanser, och varför är de så viktiga? …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  Julbord med julfest för anställda ses normalt som intern representation och är då skattefria för de anställda.   Avdragsrätten för representation för företaget är däremot mycket …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller ett mindre aktiebolag. Reglerna är inte beslutade än, men föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. Förenklingar för enskilda näringsidkare   För enskilda näringsidkare som …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna på att redan nu börja arbeta med hållbarhetsredovisning, även om det ännu inte är ett krav. Jeanette Isaksson, Auktoriserad Redovisnings- och Lönekonsult på Akisa, berättar hur du kan komma …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id och vips är bankkontot tomt. Genom att lära dig känna igen varningssignalerna kan du undvika att gå i fällan. Bedragare arbetar både metodiskt och långsiktigt och presenterar ofta …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på om du har tagit ut tillräckligt med lön för att kunna tillgodoräkna dig ett löneutrymme vid beräkning av gränsbeloppet enligt huvudregeln nästa år? Beskattning av utdelning från …

Läs mer

Publicerat 19 september 2024

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta med auktoriserade redovisnings- och lönekonsulter kan du frigöra tid för tillväxt och innovation. Här visar vi hur de kan hjälpa dig att möta dagens och morgondagens utmaningar. Stora krav på …

Läs mer

Publicerat 19 september 2024

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, berättar hur hon tror att regeln kommer påverka företagen och dess inhyrda konsulter, samt vad du som hyr in konsulter bör tänka på. Lagen (2012:854) om uthyrning av arbetstagare, den så kallade …

Läs mer

Gå till startsidan